espai Picasso
 Demarcació de Barcelona     

Club Med. Cap de Creus. Una intervenció en el paisatge dels anys seixanta


    Imatge
 
EXPOSICIÓ:
del 16 al 28 d’octubre 
espai Picasso
Plaça Nova, 5 - 08002 Barcelona
  
INAUGURACIÓ:
16 d’octubre a les 21 h




Una nova tipologia de ciutat de vacances va aparèixer a les roques del Cap de Creus durant els anys 1960-62, concretament en el paratge del “Pla de Tudela” i la “Cala Culip”, en el terme municipal de Cadaqués. Un espai —exclusiu per a turistes francesos— per al descans, la convivència i l’exercici que permetia gaudir del clima i el paisatge d’una manera quasi salvatge, sense comoditats ni luxes, només els de l’aire lliure, el sol i el mar.

La polèmica ha acompanyat aquest nucli de vacances, ara en procés d'enderrocament. La seva situació, en un paratge actualment protegit de la Costa Brava, i la bellesa austera del seu paisatge de roques erosionades pel vent i  d’escassa vegetació conformen una escenografia que contrasta amb les petites construccions blanques que es descobrien en arribar al Club Med. 

El projecte —una operació conceptual i artística respectuosa amb el seu entorn consistent en fer habitable un espai reservat només a les roques dibuixades per la sal del mar i el vent— va ser encarregat a l’arquitecte figuerenc Pelayo Martínez, qui el va realitzar conjuntament amb l’arquitecte del Club Med, Jean Weiler, amb la premissa de preservar el paisatge. També van fer les seves aportacions intel·lectuals i amics de l’època, com Josep Pla i Salvador Dalí. 

Organització i producció:
Demarcacions de Barcelona i de Girona del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya 

Comissariat:
Silvia Musquera, arquitecta











Empresa col·laboradora:


 
 

Versió imprimir