El premi d'Interiorisme ha recaigut enguany en un projecte que figurava entre els de l'apartat Arquitectura. Les solucions de qualitat i les seves característiques específiques -creació d'un espai comú de la unió de dues cases- van determinar la decisió del jurat. El guardó a Enric Miralles i Benedetta Tagliabue va ser, també, el reconeixement de la inqüestionable vàlua d'un arquitecte que ens deixava exactament 13 dies després de fer-se públic el guardó. En la rehabilitació interior i exterior de la casa del barri barceloní de la Clota, proper a la Vall d'Hebron, es combinen intel·ligentment les solucions estètiques i pràctiques per dotar un habitatge convencional d'uns espaiosos i il·luminats estudi i biblioteca. Les aportacions del seu continu col·laborador, l'arquitecte Josep Ustrell, han estat cabdals en el projecte. Autors: Enric Miralles i Benedetta Tagliabue, arquitectes associats. Emplaçament: Passatge Feliu, 15-17. Barri de la Clota. Barcelona. Seguiment d'obra: Josep Ustrell. Construcció: ARPE, SL. Fotos: Jordi Miralles.
Carles Ferrater està satisfet per un doble motiu: perquè "un model teòric s'ha transformat en una realitat construïda" i perquè a la fi un dels seus projectes presentat als FAD -hi ha optat més de 15 vegades en els últims anys- ha merescut el premi i la consideració favorable del jurat de l'Opinió. Encara que creu que un jardí "és bonic a qualsevol de les seves fases, fins i tot en obres", està convençut que el Jardí Botànic de Barcelona anirà cobrant espectacularitat a mesura que vagi creixent i que assolirà la seva plenitud l'any 2004. L'equip interdisciplinari autor del projecte va fonamentar el traçat del nou jardí en qüestions botàniques i d'ecosistemes, proposant-se assolir el que esdevindran els jardins botànics del segle XXI. "El Botànic és un espai del tot artificial, però on s'ha treballat a partir d'allò natural", resumeix Carles Ferrater. Autors: Carlos Ferrater, José Luis Canosa i Isabel Figueras. Emplaçament: Muntanya de Montjuïc. Barcelona. Assessoria botànica: Josep Montserrat i Joan Pedrola. Construcció: Stachys, SA. Fotos: Carlos Iglesias.
Un equip de muntatge format per 15 persones, i uns altres 15 col·laboradors professionals, tots ells coordinats per María José Salazar i Víctor Argilaga, dóna una idea de la complexitat d'aquest projecte. La llum zenital, en totes les seves formes, era l'objectiu primer de l'exposició oberta durant un mes i mig a la Galeria Urania, i el motiu, ser un rellevant complement de la proposta Llum i Textura que, dins del cicle Entorn Arquitectura tenia lloc al COAC de Barcelona entre novembre de 1999 i gener de 2000. Per a Elías Torres, en el muntatge -o "simulacre"- els objectes "trobats" amb forats propis o provocats, no pretenien ser una rèplica ni una miniatura "d'entrades" de llum zenital, sinó suggeriments per a qui els observava. "Els efectes de misteri -afirma Elías Torres-, sorpresa, il·lusionisme, màgia, irrealitat, enlluernament, eficàcia, confort, banys de llum, degoteig, presència de divinitats d'astres i raigs... estan relacionats amb la llum zenital." Autor: Elías Torres. Coordinació: María José Salazar R. Text d'introducció: Josep Quetglas. Coordinació, manipulació i muntatge: Víctor Argilaga. Equip de muntatge: Josep Ballestero, Guillem Bosch, Jeni Chan, Alessandra Clanchetta, Sylvia Felipe, Emilia Fossati, Enrico Galiani, Yago López, Sandra Martínez, Xavier Mas, Núria Milán, Bárbara Noguerol, Estanislao Puig, Fidel Saval, Fernando Vizoso. Col·laboradors: Daniela Colafranceschi, Candela Cort, Construcciones Metálicas Fita, Teresa Font, Escribà-Nadal, Estudi Martínez Lapeña-Torres, Estudi Miralles-Tagliabue, Otranto, Perfumeria Norma Costa, Jorgelina Rasmussen, Llorenç Roca, Violeta Roca, Jennifer Vera, Estudi Vilavecchia-Liebman. Emplaçament: Galeria Urania. Doctor Dou, 19. Promotors: VCdB del COAC, Art in Project i Col·legi Oficial d'Arquitectes de Balears (delegacions d'Eivissa i Formentera). Fotos: Jaume Orpinell.
"Creiem que el jurat ha valorat positivament el fet que es tracta d'un petit invent", confessa Josep Bohigas, la persona que aporta les primeres inicials de l'equip BOPBAA. En realitat, el muntatge efímer -del 17 de juny al 15 de juliol- a una botiga del passeig de Gràcia-Consell de Cent és una invenció per captar l'atenció del vianant en una zona en la qual el comerç rivalitza a fer arribar el seus missatges. El projecte suggeria el mite d'una bossa (Kelly) i la seducció d'un món (Hermés) a escala urbana, oferint al carrer un espectacle d'imatges, llum, colors i fum, canviants i misteriosos. "Tot l'esforç -insisteix Bohigas- es va concentrar en una gran porta-màquina que de dia s'obria dirigint al visitant i de nit es tancava i s'omplia de fum, convertint-se en una pantalla de projeccions d'imatges que s'esvaïen en el fum en moviment." Autors: BOPBAA Arquitectura. Josep Bohigas, Francesc Pla i Iñaki Baquero, arquitectes Emplaçament: Passeig de Gràcia, 33. Barcelona. Promotor: Hermés. Producció: Konic Audiovisuals. Fotos: Eva Serrats. Llistat de finalistes: |