CercaEdificis
Cerca transversal als fons revisats

 

Eixampla Malagrida (Hemisferi Espanyol, Hemisferi Americà i Pont de Colom)

Registre: 3446

 

Eixampla Malagrida

Olot - Garrotxa

 

Roca Pinet, Joan  →  / Esteve Corredor, Josep  → 

1916 / 1925-1927

Contemporània

 

Ús: urbanització ciutat-jardí / habitatges

Estat de conservació: ?

 

 

Descripció

L'arquitecte Joan Roca Pinet, seguint probablement els suggeriments del promotor Malagarida i del seu amic Evelí Bernadas,planteja un model d'eixampla-ciutat-jardí amb zones verdes i xalets aïllats.
Tal com s'exposa a la Guia d'Arquitectura d'Olot, "A partir del Passeig de Barcelona (límit Nord-Oest) i del riu Fluvià, dibuixa una disposició radiocèntrica de carrers amb dos focus (plaça d'Espanya i plaça d'Amèrica) units pel pont de Colom. El simbolisme d'aquesta ordenació és portat a l'extrem. Així, cada plaça constitueix el pol d'un hemisferi del globus desenrotllat en planta, on els meridians i paral.lels es denominen amb topònims americans i espanyols." (pàg. 58)

El projecte va quedar a mig fer. Només es va construïr la primera part, coneguda com Hemiferi Espanyol, mentre que de la segona (a càrrec de Josep Esteve) només es va construïr el Pont de Colom (que sobre el Fluvià l'Hemisferi Espanyol i l'Hemisferi Americà) i els principals vials.

Cronologia

Eixampla promogut per Manuel Malagrida, olotí que havia fet fortuna a Amèrica,. L'any 1916 encarrega els plànols a Joan Roca Pinet.
El projecte es va redactar en dues etapes. La primera, coneguda com Hemisferi Espanyol, el 1916, i la segona part, l'Hemisferi Americà, projectada per Josep Esteve Corredor l'any 1925. De la segona fase només es va realitzar el pont de Colom, construït l'any 1927 i enderrocat després de la Guerra Civil, i els principals vials.

Bibliografia

AAVV Joan Roca Pinet. Fons d'Arxiu . Girona COAC 2004
AAVV, Guia d'Arquitectura d'Olot. COAC Girona 1979. pàg. 58-59.
J. Tarrús - N. Comadira, Guia de l'arquitectura dels s. XIX i XX a la provincia de Girona. Barcelona, La Gaia Ciencia, 1977.
AAVV, Atlas. Ciutats de Girona s. XVII-XX. vol. II. Girona, COAC Demarcació de Girona, 1994
AAVV, Josep Esteve Corredor. Fons d'Arxiu. Girona, COAC, 2007.



 

Eixampla Malagrida (Hemisferi Espanyol, Hemisferi Americà i Pont de Colom)

Anar a dalt de la pàgina Imatges