CercaEdificis
Cerca transversal als fons revisats

 

Mas La Saleta o Castell de Montsolís / Reubicació de l'església del Pilar de Pedret al

Registre: 3810

 

Ctra. de Sant Hilari a Osor Km. 24

Sant Hilari Sacalm - La Selva

 

Masó Valentí, Rafael  → 

¿? / 1920 - 1926

 

Ús: segona residència

Estat de conservació: bo

 

 

Descripció

El castell de Montsolís és una edificació quadrada de tres plantes amb coberta a quatre vessants. El conjunt presenta torrelles als angles, dues torres cilíndriques i finestrals gòtics. Té importants elements decoratius procedents d'altres llocs que han estat colocats com a ornamentació.

La part de ponent del castell s'allarga amb dos cossos d'edifici, un dels quals és l'església gòtica del Pilar, que fou portada peça a peça des de Pedret (Girona). El trasllat i l'encaix de l'església en el conjunt de castell fou obra de Rafael Masó

Cronologia

Castell situat en el lloc de l'antic Mas Saleta del segle XII. L'edifici actual és fruit d'intervencions diverses en diferents èpoques, especialment durant el segle XV. Després de la Guerra de la Independència fou saquejat i reconstruït, en estil negòtic.

L'any 1920 Guillem de Palleja, Marquès de Montsolís demana permís a la Direcció General de Belles Arts per procedir al desmuntatge de l'església del convent del Pilar de Pedret, en molt mal estat de conservació, per traslladar-la a la seva finca de Sant Hilari. Tot i que fins l'any 1926 no li és concedit el permís, Rafael Masó abans d'aquesta data ja fa l'aixecament dels plànols, la numeració dels carreus i redacta el projecte corresponent. La Direcció General de Belles Arts permet aquest trasllat però el posa sota la tutela de la Comisió Provincial de Monuments de Girona, de la qual Masó n'es membre.

Bibliografia

AAVV, Masó explica Masó. Girona, COAC, 2001.
AAVV, Les tres dimensions de l'arquitecte. Rafael Masó fotògraf. Girona, COAC, 2002.
LACUESTA, Raquel - CUSPINERA, Lluís, Rafael Masó i Valentí, arquitecte (1880-1935). Barcelona, Fundació "La Caixa", 2006.
TARRUS, Joan - COMADIRA, Narcís. Rafael Masó Arquitecte Noucentista. Girona, COAC-Lunwerg, 1996.



 

Mas La Saleta o Castell de Montsolís / Reubicació de l'església del Pilar de Pedret al

Anar a dalt de la pàgina Projectes Imatges