CercaEdificis
Cerca transversal als fons revisats

 

Cementiri

Registre: 5016

 

afores del poble

Llagostera - Gironès

 

Claret Rubira, Josep  →  / Torres Montsó, Francesc

1859 / 1949 (capella)

neoclàssica

 

Ús: funerari

 

 

Descripció

El cementiri de LLagostera s'estructura en un primitiu recinte amb galeria perimetral i ossaris a les cantonades, ampliat amb un recinte posterior i capella a l'eix central. Els blocs de nínxols es rematen amb cornisa de pedra que oculta el ràfec de teula. Porxada d'accés amb capelles laterals.
L'any 1949 Josep Claret hi projectà una capella de planta basilical i estil neoclàssic. Presenta un porxo d'entrada i un timpà elevat sobre la nau central, coronat amb una creu. Francesc Torres Monsó va ser l'escultor dels àngels a partir d'un disseny del mateix Claret.
La majoria dels cementirs creats al llarg del s. XIX i XX segueixen una mateixa estructura. Un espai destinat a l'administració, una plaça per als carruatges/cotxes, un edifici destinat a dipòsit de cadàvers, una fossa comuna (per a les persones que no tenien nínxols ni panteó), parcel·les i nínxols particulars, una capella, un espai per a nonats, etc. La zona dels nínxols i els panteons sovint es resolia en un clos amb jardí.

Cronologia

Com la majoria de cementiris municipals cal cercar el seu orígen en la disposició reial de Carles III que a finals del s. XVIII ordenava la construcció dels cementiris fora de les poblacions adduint raons higièniques i sanitàries. Però tot i aquesta disposició la creació dels nous cementiris no es va generalitzar fins a la segona meitat del s. XX, i en algunes poblacions el s. XX.
L'any 1949 Josep Claret construeix la capella. L'any 1950 Torres Monsó executa un àngels dissenyats per Claret..

Bibliografia

D. Grau, Cementiris i sepelis. Quaderns de la Revista de Girona, 20. Diputació de Girona - Caixa de Girona, Girona, 2002.



 

Cementiri

Anar a dalt de la pàgina Projectes Imatges




Rosa Maria Gil Tort