CercaEdificis
Cerca transversal als fons revisats

 

Escoles Públiques / Centre Cultural Escoles Velles, Arxiu i Biblioteca

Registre: 5779

 

c. Bonaventura Carreras núm. 11

Begur - Baix Empordà

 

Claret Rubira, Josep  → 

1952 (NR) / 1955 - 1961 / 1991 ref.

 

Ús: docent / serveis municipals: cultural

Estat de conservació: B

 

 

Descripció

Després d'un primer projecte de l'any 1952 d'Eusebi Bona ubicat en un altre emplaçament, l'any 1956 es remodelen dues cases del carrer Bonaventura Carreras Peralta per escoles i habitatges dels mestres. L'obra la projecta Josep Claret. Posteriorment, l'any 1977 es construeixen noves escoles i s'abandona aquell edifici
Més endavant, l'any 1991, les antigues escoles es reformen per convertir.-se en centre cultural del poble.
Després de la reforma de 1991 l'estructura física de l'edifici està formada per una planta baixa i dos pisos, amb una superfície construïda que supera a bastament els 1.300 m2, i un pati exterior, permet l'emplaçament dels diversos serveis sòcio-culturals que acull: la Ràdio Municipal, la Sala d'Exposicions Municipal, la Biblioteca Salvador Raurich i l'Arxiu Històric.

Cronologia

Davant la situació que vivia l'ensenyament a la vila, l'any 1949 l'Ajuntament de Begur comença els tràmits per a la construcció d’una nova escola. L'emplaçament escollit és un solar en el lloc conegut com la Fàbrica Nova, aleshores a la sortida del poble camí de Sa Riera, i l'arquitecte, Eusebi Bona Puig. Però aquest projecte, redactat el 1952, no s'arriba a realitzar perquè l'any 1956 es considera poc adient l'emplaçament escollit i s'opta per remodelar dues cases del carrer Bonaventura Carreras per adaptar-les a escola i habitatges pels mestres. Aquesta obra, realitzada per l'arquitecte Josep Claret, s'inaugura el 1961.

L'any 1977, amb la construcció de les noves escoles, l'edifici va quedar en desús i actualment (2004) han esdevingut el veritable centre cultural del municipi. L'Ajuntament va reconvertir l'edifici en centre polivalent que acull la seu de la Ràdio Muncipal, la Biblioteca Salvador Raurich, l'Arxiu Històric i una sala d'exposicions.

El projecte de rehabilitació i reconversió de les escoles en centre cultural va ser inaugurat l'any 1991.

Bibliografia

http://empordanet.com/begur.htm
http://www.begur.org/Arxiu.htm
R.M. Gil - J. Mariné, Miratges. 300 anys de projectes no realitzats a les comarques Gironines. Girona, Diputació de Girona, 2003.
AAVV, Escola pública Doctor Arruga. Begur 1976-1996. ¿?



 

Escoles Públiques / Centre Cultural Escoles Velles, Arxiu i Biblioteca

Anar a dalt de la pàgina Projectes