CercaEdificis

Tornar a l'inici del catàleg | Realitzar una cerca nova

Catàleg general

Cerca transversal als fons revisats

La informació que trobareu en aquesta base de dades ha estat revisada i permet una recerca transversal.

Cliqueu d'acord per a continuar o cancel·lar per a seguir consultant la documentació completa de l'arxiu.

D'acord Cancel·lar

Les dades amb el símbol vol dir que han estat revisades, i amb el símbol vol dir que estan en procés de revisió.

 

Monestir de Sant Miquel de Cruïlles

Registre: 1553

 

a 1 Km. del nucli de Cruïlles

Cruïlles - Monells - Sant Sadurní de l'Heura - Baix Empordà

 

s. XI-XII i XVI-XIX

romànic

 

Ús: monestir / en obres

Estat de conservació: en restauració

 

 

Descripció

A la banda sud de l'església del monestir hi ha diverses restes d'edificiacions que conformaven el monestir; algunes d'aquestes, molt reformades, han estat convertides en masia. Entre l'església i el mas queda l'espai que ocupava el claustre, actualment desaparegut, que queda tancat per un mur que va del transepte de l'església a la casa. En aquest mur es conserven dos finestres romàniques geminades, d'arc de mig punt. També s'hi conserva una àliga esculpida en baix relleu i una porta dparc de mig punt adovellat.
A l'actual edifci de la masia, de dies plantes, hi destaquen algunes estances cobertes amb voltes de canó als baixos. En bona part pertany a la casa prioral, que fou refeta en el s. XVI. A la façana de migdia hi havia una galeria renaixentista amb columnes d'ordre toscà, que varen ser venudes i han desaparegut.
L'església del monestir és planta basilical, tres naus, tres àbsis semicirculars i creuer destacat en planta i en alçat coronat amb una cúpula. L'estructura basilical no es destaca en alçada, i les tres naus poseeixen una sola coberta de dues vessants. A l'interior, les tres naus estan cobertes amb volta de canó sobre pilars cruciformes i arcs torals de mig punt, i de quart d'esfera a l'àbsis. Decoració llombarda d'arcuacions cegues. Presenta aparell de còdols i pedres debastades, però amb grans carreus ben escairats als angles i emmarcant les obertures.
La volta de l'extrem occidental es va enfonsar i en el s. XVI es va construïr una nova façana al nivell que s'havia enfonsat, escurçant per tant l'església. De la façana romànica en resta la part inferior.
A la banda sud s'hi va adossar una torre quadrada en els segles XII-XIII, de la qual no es conserva la part alta. Al nord est hi ha un campanar dels segles XVI-XVII.
Cal destacar les restes de pintura mural del s.XII conservades al fons de l'àbsis (VEGEU FITXA), les sepultures dels s. XVI-XVII al paviment de la nau, els ossaris gòrics i la pica baptismal.

Cronologia

L'obra principal és dels segles XI-XII. Mentre que la torre és dels s. XII-XIII, el campanar dels segle XVI-XVII, i la façana i els contraforts exteriors són del XVI-XIX.

Per la història de l'església i la comunitat VEGEU FITXA



 

Monestir de Sant Miquel de Cruïlles

Anar a dalt de la pàgina Imatges Dibuixos