CercaEdificis

Tornar a l'inici del catàleg | Realitzar una cerca nova

Catàleg general

Cerca transversal als fons revisats

La informació que trobareu en aquesta base de dades ha estat revisada i permet una recerca transversal.

Cliqueu d'acord per a continuar o cancel·lar per a seguir consultant la documentació completa de l'arxiu.

D'acord Cancel·lar

Les dades amb el símbol vol dir que han estat revisades, i amb el símbol vol dir que estan en procés de revisió.

 

Urbanització de S'Agaró

Registre: 1908

 

Platja de Sant Pol - Urbanització de S'Agaró

Castell - Platja d'Aro - Baix Empordà

 

Masó Valentí, Rafael  →  / Folguera Grassi, Francesc  →  / Martínez Paricio, Pelayo  → 

1923 - 1935 / 1949 - 1955

 

Ús: urbanització

Estat de conservació: bo

 

 

Descripció

Urbanització projectada per Rafael Masó per a l'industrial Josep Ensesa en uns terrenys situats entre la platja de Sant Pol,a Sant Feliu de Guíxols i Castell-Platja d'Aro. Masó ordena el terreny preveient un seguit d'espais públics (places, avingudes, escales i equipaments esportius i socials) que s'integren amb les parcel·les destinades a xalets. D'aquests cal destacar la casa Senya Blanca, per el propi Josep Ensesa, la casa Sibils o Niubó, les cases Masó, la casa Gorina, la casa Bonet, a més del reformat Hostal de La Gavina.

A la mort de Rafael Masó, es fa càrrec de les obres l'arquitecte Francesc Folguera, que projecta i construeix l'església, completa el passeig de ronda i transforma el restaurant de la Gavina. Es deuen a aquest arquitecte i a Pelayo Martínez les cases que es construeixen després de la guerra.

Cronologia

L'any 1916, Josep Ensesa i Pujades compra uns terrenys sobre la Platja de Sant Pol per fer-s'hi una casa. A causa de les mesures del terreny, l'any 1917 Masó projecta una petita urbanització. El projecte queda aturat fins l'any 1923, quan Josep Ensesa Gubert, fill de l'anterior, reprèn la idea.
L'any 1924 Masó construeix la casa Senya Blanca (reg. 1837), però la urbanització no s'empren fins el 1929. A partir d'aquesta data els treballs no s'aturen fins el 1936.
A partir de 1935, any de la mort de Rafael Masó, es féu càrrec de les obres l'arquitecte Francesc Folguera. Els xalets projectats a partir de 1940 són obra de Francesc Folguera i de Pelayo Martínez.

Bibliografia

AAVV, Masó explica Masó. Girona, COAC, 2001.
AAVV, Les tres dimensions de l'arquitecte. Rafael Masó fotògraf. Girona, COAC, 2002.
BUSSOT i LIÑÓN, Gerard. Carrers, cases i arquitectes. Sant Feliu de Guíxols, dels incis fins el 1931. Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols - Diputació de Girona, 2000.
LACUESTA, Raquel - CUSPINERA, Lluís, Rafael Masó i Valentí, arquitecte (1880-1935). Barcelona, Fundació "La Caixa", 2006.
TARRUS, Joan - COMADIRA, Narcís. Rafael Masó Arquitecte Noucentista. Girona, COAC-Lunwerg, 1996.



 

Urbanització de S'Agaró

Anar a dalt de la pàgina Projectes Imatges