CercaEdificis

Tornar a l'inici del catàleg | Realitzar una cerca nova

Catàleg general

Cerca transversal als fons revisats

La informació que trobareu en aquesta base de dades ha estat revisada i permet una recerca transversal.

Cliqueu d'acord per a continuar o cancel·lar per a seguir consultant la documentació completa de l'arxiu.

D'acord Cancel·lar

Les dades amb el símbol vol dir que han estat revisades, i amb el símbol vol dir que estan en procés de revisió.

 

Església de Santa Maria de Cadaqués

Registre: 2400

 

Pl. de l'església

Cadaqués - Alt Empordà

 

s. XVII (1642)

gòtic / renaix / barroc

 

Ús: església

Estat de conservació: B

 

 

Descripció

L’església de Santa Maria de Cadaqués s’alça en un punt enlairat des d’on es dominen les cases de la vila.

Edifici d'una nau amb capçalera poligonal i capelles laterals. A l'interior la volta de la nau està divida en cinc crugies per quatre arcs torals apuntats: els tres espais pròxims al presbiteri presenten volta de creueria amb les claus decorades amb relleus, mentre que a les dues crugies frontals la volta va ser renovada i no tenen creueria. L'arc triomfal és apuntat i el presbiteri té volta de creueria. Les capelles laterals, cinc a cada banda, també presenten arc apuntat i volta de creueria. Destaca la Capella Fonda (o de la Pietat) que és un afegit posterior i està coberta per cúpula.
Especial esment mereix el retaule barroc (del s. XVIII) de Pau Costa, que ocupa l’altar major i està presidit per la imatge de la Mare de Déu i coronat per la de sant Tomàs, copatró de la vila. VEGEU FITXA
Igualment són destacables els set petits retaules barrocs de les altres capelles VEGEU FITXA, la notable trona de pedra VEGEU FITXA, l'orgue, els dos bancs de fusta dels Cònsols de la Vila VEGEU FITXA, i una petita pica beneitera amb la data inscrita de 1705.

A l'exterior l'església és tota arremolinada i emblanquinada. A la façana del campanar hi ha un rellotge de sol amb la següent llegenda: «Jo sense sol, tu sense fe, no som res». A la façana les obertures són reformades modernament. A la banda esquerra hi sobresurt el gran volum de la "Capella Fonda" amb el campanar adossat. El campanar és de base quadrada amb un cos octogonal al damunt coronat per dos cossos més petits sopbreposats a una mena de templet amb volutes cupulars.

Cronologia

Església documentada en els segles XIII, XIV i XV.
El temple data del segle XVI (1642, consagració.) amb afegits del XVII i XVIII. És molt possible que l’anterior temple hagués estat força malmés després de l’incendi de l’any 1444
El campanar havia servit antany de far pels pescadors. Consta que l’any 1681 el consell de la vila acordà destinar una part de la pesca de cada cala, per tal d’emblanquinar i fer més alt el campanar perquè pogués servir de senya.

VEGEU FITXA

Bibliografia

http://www.crae.com/PaP/MostrarPBody.Asp?Idi=0&Idp=8
VEGEU FITXA



 

Església de Santa Maria de Cadaqués

Anar a dalt de la pàgina Imatges