CercaEdificis

Tornar a l'inici del catàleg | Realitzar una cerca nova

Catàleg general

Cerca transversal als fons revisats

La informació que trobareu en aquesta base de dades ha estat revisada i permet una recerca transversal.

Cliqueu d'acord per a continuar o cancel·lar per a seguir consultant la documentació completa de l'arxiu.

D'acord Cancel·lar

Les dades amb el símbol vol dir que han estat revisades, i amb el símbol vol dir que estan en procés de revisió.

 

Ajuntament

Registre: 2512

 

Major, 3 C/

Darnius - Alt Empordà

 

1610 (restaurat 1852)

 

Ús: habitatge / ajuntament

Estat de conservació: dolent (1989)

 

 

Descripció

Casa de planta rectangular amb planta baixa, dos pisos i golfes. La planta baixa té quatre crugies perpendiculars al carrer. La crugia de llevant està dividida en quatre parts; la part de tramuntana està coberta per una volta de grassa; un pati interior constitueix el segon espai; finalment dues voltes de maó disposades perpendicularment. Les altres tres crugies presenten voltes de maó. L'accés a les plantes pis està situat al fons de la segona crugia de ponent. A la façana els dos pisos s'obren amb grans balconades -més grosses les de la primera planta- que disposen de baranes de ferro forjat En planta pis el sostre de les sales està decorat amb pintures policromes. Les parets són de pedra. La coberta és a dues aigües.
Tot i que sabem que la casa fou construida al segle xVII, no coneixem ni els seus propietaris ni les vicissituds que va viure. Va ser propietat d'uns particulars fins l'any 1897, data en que el municipi va adquirir-la amb els diners d'una col·lecta popular. Des d'aleshores ha estat l'ajuntament de Darnius.
PINTURES SALÓ DE PLENS : L'habitació principal del la casa, una sala rectangular amb finestrals que dónen al carrer Major i portes que comuniquen amb les dependències adjacents, està decorada amb pintures del segle XIX. Aquestes cobreixen tant els murs com el sostre, lleugerament abombat. Abunda la decoració en grissalla amb motius vegetals i arquitectònics (balustrades). el perímetre dels sotre esdevé una mena d'òcul, en el qual, mitjançant una tècnica il·lusionística, s'ha intentat recrear una banconada. Predominen els motius d'inspiraciño clàssica, com son puttis que sostenen flautes i motius vegetals, i també arquitectures de fons que apareixen a les petxines. El color predominant és un blau molt intens, encara que també s'ha de destacar la constant utilització de la grissalla. El caràcter de les pintures és purament decoratiu, sense que s'hagi de veure en elles cap mena de programa iconogràfic.



 

Ajuntament

Anar a dalt de la pàgina Imatges