CercaEdificis

Tornar a l'inici del catàleg | Realitzar una cerca nova

Catàleg general

Cerca transversal als fons revisats

La informació que trobareu en aquesta base de dades ha estat revisada i permet una recerca transversal.

Cliqueu d'acord per a continuar o cancel·lar per a seguir consultant la documentació completa de l'arxiu.

D'acord Cancel·lar

Les dades amb el símbol vol dir que han estat revisades, i amb el símbol vol dir que estan en procés de revisió.

 

Santa Eulàlia de Vilanova de la Muga

Registre: 2981

 

al centre del nucli de Vilanova de la Muga

(Vilanova de la Muga) Peralada - Alt Empordà

 

s. X-XIII i XVII-XVIII

 

Ús: església

Estat de conservació: B

 

 

Descripció

Església de planta basilical amb tres naus i tres absis semicirculars (amb restes d'"opus testaceum") cor als peus i coberta de teula a dues vesants. La volta de la nau central és apuntada i seguida. Les naus laterals tenen coberta de volta de quart de cercle amb arcs formers rebaixats sostinguts per pilastres quadrades. L'arc triomfal és de mig punt i la volta de l'absis de quart d'esfera, igual que la de les absidioles.

La porta d'accés, situada a la façana de ponent, és d'arc de mig punt (dos arcs en degradació), llinda i timpà llis. A la llinda hi ha en relleu tres creus gregues inscrites en cercles. Damunt la porta hi ha una finestra d'arc de mig punt i doble esqueixada, actualment molt modificada. A la part superior de la façana s'eleva un campanar octogonal amb quatre arcades.

A l'àbsis es conserven pintures murals datables en el segle XII, tot i que les restauracions que han sofert fan difícil establir una cronologia, perquè varen quedar molt modificades. A la part superior de l'absis hi ha representat el Pantocràtor dins l'ametlla mística, envoltat pel Tetramorf; dues figures alades completen el conjunt. Les figures es desenvolupen sobre un fons de franges de diversos colors. La part superior queda separada de la inferior, per una sanefa de motius geomètrics. Al fris inferior, a banda i banda de la finestra de l'absis, hi ha representades escenes del rentament de peus a la dreta i de l'entrada de Jesús a Jerusalem a l'esquerra. Un altre fris situat sota l'anterior presenta calzes amb tiges i fulles molt estilitzades. Finalment, sota una sanefa de motius geomètrics, hi ha representada la draperia característica d'aquesta part dels absis dins la pintura romànica.

Cronologia

Edifici bastit en època romànica, encara que molt modificat posteriorment. L'absis conserva restes dels segles XI i XII. Ha estat modificat en els segles XVII i XVIII. En els anys noranta es varen restaurar les pintures murals, romàniques, de l'interior

Bibliografia

Vegeu: Catalunya Romànica, volum IX l´Empordà II pl. 621-629
http://www.peralada.org/cat/deturisme/turisme.html



 

Santa Eulàlia de Vilanova de la Muga

Anar a dalt de la pàgina Imatges