CercaEdificis

Tornar a l'inici del catàleg | Realitzar una cerca nova

Catàleg general

Cerca transversal als fons revisats

La informació que trobareu en aquesta base de dades ha estat revisada i permet una recerca transversal.

Cliqueu d'acord per a continuar o cancel·lar per a seguir consultant la documentació completa de l'arxiu.

D'acord Cancel·lar

Les dades amb el símbol vol dir que han estat revisades, i amb el símbol vol dir que estan en procés de revisió.

 

Església de Sant Martí de Pontós

Registre: 3033

 

Plaça

Pontós - Alt Empordà

 

s. XI-XIII i s. XVIIII

romànic i neoclàssic

 

Ús: església

Estat de conservació: B

 

 

Descripció

L’església de Sant Martí de Pontós, és un edifici del segle XVIII que conserva alguns elements de l’anterior temple, romànic.

S’hi accedeix a través d’una escalinata que ens deixa en una agradable plaça-jardí, on hi ha bancs per seure i un parc per la mainada. La façana principal de l’església es presenta imponent, davant nostre. La portalada és una obertura rectangular, feta de pedra calcària. Sobre la llinda hi ha una fornícula en forma de petxina dins la qual s’hi col.locà una imatge moderna del patró. Sobre l’arc de la fornícula hi ha grabada la data 1773. Al centre de la façana hi ha un rosetó.
A la façana meridional són visibles restes de l'obra romànica: aparell de còdols en filera (datable en els segles X-XI) i aparell de carreus (dels segles XII-XIII).

A l'extrem de migdia de la façana s’alça el campanar. Aquestés de planta quadrada amb una arcada de mig punt en cada un dels murs, a la part superior. La seva coberta té forma de casquet apiramidat. La torre fou construïda aprofitant carreus de l’antiga església romànica (possiblement dels segles XI-XII).

L’interior de la nau es troba encalcinat i pintat, fet que dificulta trobar els antics murs de l’església romànica. Destaca l'àbsis poligonal (de sis costats) sense obertures i la volta és de llunetes de la nau. Aquesta volta té tres arcs torals de mig punt; la mateixa forma té l’arc triomfal. Hi ha tres altars laterals per banda, inbuïts en els murs.
Dins l’església es conserva una pica ovoide, amb decoració en relleu d’estil gòtic (segles XV-XVI), a tot voltant. A l’entrada del temple, encastada a la paret, hi ha una làpida sepulcral, de l’any 1300, que pertany al cavaller Bn. de Pontonilus.

Cal senyalar que una Mare de Déu gòtica procedent de Pontós, actualment es conserva al Museu d'Art de Girona.

Cronologia

L’església de Sant Martí de Pontós surt documentada els anys 1279 i 1280 i en diferents documents del s. XIV. Tot i això l’església actual és un edifici del segle XVIII que conserva alguns elements de l’anterior temple, romànic. Aquest edifici fou aixecat en substitució de l'anterior, romànic del XII, que a la vegada s'havia construït sobre l'edifici del IX. Els murs d'ambdues construccions es conserven en part reaprofitats en la nova construcció.

L'any 1966 l'arquitecte Pelayo Martínez Paricio presenta un croquis per a l'altar d'aquesta església (conservat a l'Arxiu de Plànols).

Bibliografia

http://www.crae.com/PaP/MostrarP.asp?Idi=0



 

Església de Sant Martí de Pontós

Anar a dalt de la pàgina Projectes Imatges