CercaEdificis

Tornar a l'inici del catàleg | Realitzar una cerca nova

Catàleg general

Cerca transversal als fons revisats

La informació que trobareu en aquesta base de dades ha estat revisada i permet una recerca transversal.

Cliqueu d'acord per a continuar o cancel·lar per a seguir consultant la documentació completa de l'arxiu.

D'acord Cancel·lar

Les dades amb el símbol vol dir que han estat revisades, i amb el símbol vol dir que estan en procés de revisió.

 

Cortal de la Vila

Registre: 3140

 

camí de Sant Pere al mar

Sant Pere Pescador - Alt Empordà

 

Martínez Paricio, Pelayo (rest.)

s. XVIII (1759) / s. XX rest.

moderna

 

Ús: masia / habitatge

Estat de conservació: B

 

 

Descripció

Els "cortals" són característics de les zones baixes i humides de l'Empordà i determinen un tipus d'edificació disseminada on se solia practicar la cria d'eugues, bovins i bestiar oví. Aquestes explotacions pecuàries, que solien comptar amb importants extensions de terreny, pertanyien a les classes benestants i generalment eren concedides en masoveria. A partir del s. XVIII, i a mesura que s'anaren realitzant obres de dessecament i el nivell d'aigua disminuïa, les antigues closes es convertiren en terrenys aptes per al cultiu.


Antiga masia, actualment restaurada, de planta rectangular i formada per dues crugies paral.leles a façana. Les parets són de pedruscall de totxo massís a les parts més recents. A la planta baixa els sostres són de voltes de canó de fàbrica de maó. A la façana de migdia de la primera planta s'obre una galeria formada per sisi arcs carpanells de totxo colocat a sardinell. Totes les obertures de planta baixa són d'arc escarser. A la façana nord les finestres són rectangulars construïdes amb pedres ben escairades.

Cronologia

Documentat des d'abans del segle XVII quan es coneixia amb el nom de "Mas Roig". A partir del s. XVII passa a anomenar-se "Cortal de la Vila" i ha a la propietat dels Caramany. A la llinda d'una de les finestres hi ha gravada la data de 1759. L'any 1946 era propietat de Modest Sitja Colomer de Pontós. L'any 1965, l'arquitecte Pelayo Martínez treballa en la reparació de la coberta, essent propietari Alfreda Bassignot.

Bibliografia

Marisa Roig Simon, Sant Pere Pescador. Quaderns de la Revista de Girona, 99. Diputació de Girona - Caixa de Girona, Girona, 2002.



 

Cortal de la Vila

Anar a dalt de la pàgina Projectes Imatges