CercaEdificis

Tornar a l'inici del catàleg | Realitzar una cerca nova

Catàleg general

Cerca transversal als fons revisats

La informació que trobareu en aquesta base de dades ha estat revisada i permet una recerca transversal.

Cliqueu d'acord per a continuar o cancel·lar per a seguir consultant la documentació completa de l'arxiu.

D'acord Cancel·lar

Les dades amb el símbol vol dir que han estat revisades, i amb el símbol vol dir que estan en procés de revisió.

 

Restes de la muralla

Registre: 3155

 

del Forn, C/ - Girona, C/

Sant Pere Pescador - Alt Empordà

 

s. XIV-XV

medieval

 

Ús: defensa / patrimoni

Estat de conservació: ?

 

 

Descripció

Durant l'Edat Mitjana Sant Pere Pescador estava voltat per muralles. D'aquest recinte fortificat en queden pocs vestigis, que, amb l'ajut de la toponímia urbana, permeten seguir-ne el traçat. Els carrers que delimiten el traçat de l'antiga muralla són, a ponent i tramuntana el carrer del Forn, a tramuntana i a llevant el carrer Granada i a migdia els carrers del Carme i de la Verge del Portalet.

Els vestigis conservats són llenços d'una alçada de sis o set metres, amb aparell de carreus grans i quadrangulars de pedra volcànica grisenca perfectament escairats. Al tram situat més al sud es veuen algunes espitlleres rectangulars, i una d'elles d'arma de foc. A l'angle nord-oest s'aixeca una torre construïda sobre les restes d'una antiga torre circular, amb carreus a la part baixa i pedruscall més amunt. La major part dels llenços de la muralla actualment formen part de cases del nucli antic.

El carrer de la Verge del Portalet recorda l'existència d'un antic portal en aquest carrer. Un altre era el "portal de Torroella de Fluvià", es trobava a la banda nord, i d'ell sortia el camí que menava al poble veí de Torroella. Un altre portal s'anomenava "del Mar", i es devia obrir vers llevant o migdia. Les úniques restes de fortificació encara conservades pertanyen als antics llenços de ponent i de tramuntana i es poden veure des dels carrers del Forn i Granada. A la banda de ponent es veuen dos fragments de muralla, aprofitats en la façana de cases posteriors; altres cases han destruït la resta del llenç. Aquestes restes s'identifiquen sense dubtes degut a l'aparell de grans carreus escairats que presenta la fortificació. En el tram més al sud, hi han algunes espitlleres rectangulars i, una d'elles, d'arma de foc. A l'extrem septentrional d'aquest sector, es conserva l'altra tros de muralla, en uns sis metres de llargada i una alçada aproximada d'altres sis metres. S'afegeix a la torre angular nord-oest. Aquesta torre és de planta circular i conserva l'aparell de carreus en una altura de sis o set metres; més amunt l'obra és de pedruscall, molt posterior. A l'atra costat de la torre hi ha un tros del llenç septentrional de la muralla, on hi ha algunes espitlleres. En el seu extrem de llevant s'uneix a la torre de la casa Caramany a la qual ja queda integrada aquesta part de la muralla.

Cronologia

Les restes conservades pertanyen a la possible reconstrucció del s. XV, després dels aiguats que arresaren la població l'any 1421

Bibliografia

Marisa Roig Simon, Sant Pere Pescador. Quaderns de la Revista de Girona, 99. Diputació de Girona - Caixa de Girona, Girona, 2002.
http://www.crae.com/PaP/MostrarP.asp?Idi=0



 

Restes de la muralla

Anar a dalt de la pàgina Imatges