CercaEdificis

Tornar a l'inici del catàleg | Realitzar una cerca nova

Catàleg general

Cerca transversal als fons revisats

La informació que trobareu en aquesta base de dades ha estat revisada i permet una recerca transversal.

Cliqueu d'acord per a continuar o cancel·lar per a seguir consultant la documentació completa de l'arxiu.

D'acord Cancel·lar

Les dades amb el símbol vol dir que han estat revisades, i amb el símbol vol dir que estan en procés de revisió.

 

Castell de Sant Pere Pescador o Casa Can Caramany

Registre: 3156

 

Pl. Catalunya

Sant Pere Pescador - Alt Empordà

 

segles XVI-XIX

Moderna

 

Ús: Defensa i Habitatge / Habitatge

Estat de conservació: B

 

 

Descripció

La Casa Caramany està situada al costat nord de l'església, al nord-est de l'antic recinte fortificat, susbtituint en l'emplaçament el castell medieval de Sant Pere. L'edifici presenta elements de diverses èpoques a causa de les contínues modificacions.

Edifici format per diversos cossos formant un pati on està situada l'escala d'accés a la planta primera. El cos, situat al costat de tramuntana, té la planta rectangular, allargada i està construït damunt les restes de l'antiga muralla, que es poden veure en una alçada d'uns sis o set metres. La resta de l'obra és de pedruscall més posterior. Les naus estan cobertes amb voltes de canó de maó planer.
Aquest cos queda interromput per una torre de planta rectangular amb els murs molt inclinats marcadament atalussats que s'estrenyen progressivament en guanyar alçada. A l'interior hi ha una escala helicoidal que puja les tres plantes d'alçada que té la torre. Les parets són de fàbrica de maó vist. En els quatre angles hi ha uns ressalts decorats amb solcs horitzontals. Aquesta torre es pot considerar del XVIII-XIX. Les obertures són rectangulars i n'hi ha una per planta en cada cara.
El cos situat al costat de migdia està format per una sola crugia de planta rectangular. La planta baixa està construïda amb volta de canó de fàbrica de maó. A la planta pis s'obre una galeria amb set arcades d'arc de mig punt. A la façana de migdia hi ha dues finestres del S. XVI, una d'elles amb un senzill arc conopial.
El cos perpendicular als dos anteriors està format per dues crugies paral.leles construïdes amb voltes de canó de maó planer. La façana que dóna al pati té dos arcs rebaixats construïts amb maons colocats a sardinell. A l'entrada principal del pati hi ha un portal d'arc rebaixat. Al seu damunt hi ha un gran escut en relleu dels Caramany amb data 1883.

Cronologia

El Casal de Caramany susbtitueix en l'emplaçament el castell medieval de Sant Pere. L'edifici presenta elements de diverses èpoques que van del segle XVI al XIX, a causa de les contínues modificacions.
El castell de Sant Pere Pescador fou possessió de la família Caramany, llinatge provinent del comtat de Fenollet. Fins al segle XIX els propietaris del casal de Sant Pere Pescador dugueren el cognom de Caramany. Tot i això el domini del lloc l'exercien els comtes d'Empúries.

Bibliografia

Marisa Roig Simon, Sant Pere Pescador. Quaderns de la Revista de Girona, 99. Diputació de Girona - Caixa de Girona, Girona, 2002.
http://www.crae.com/PaP/MostrarP.asp?Idi=0



 

Castell de Sant Pere Pescador o Casa Can Caramany

Anar a dalt de la pàgina Imatges