CercaEdificis

Tornar a l'inici del catàleg | Realitzar una cerca nova

Catàleg general

Cerca transversal als fons revisats

La informació que trobareu en aquesta base de dades ha estat revisada i permet una recerca transversal.

Cliqueu d'acord per a continuar o cancel·lar per a seguir consultant la documentació completa de l'arxiu.

D'acord Cancel·lar

Les dades amb el símbol vol dir que han estat revisades, i amb el símbol vol dir que estan en procés de revisió.

 

Església de Sant Esteve de Vilacolum

Registre: 3200

 

(Vilacolum) Torroella de Fluvià - Alt Empordà

 

s. XVIII (restes s. X-XII)

moderna

 

Ús: església

Estat de conservació: R ?

 

 

Descripció

El poble de Vilacolum es troba a dos km. al nord de Torroella de Fluvià (municipi del qual forma part), al costat de la carretera que va de Figueres a la Bisbal. El nucli urbà està format per un grup de cases o masies prop de l'església parroquial dedicada a Sant Esteve.

L'església està situada a la part més elevada del nucli, s'hi accedeix a través del recinte del cementiri. L'edifici és d'una nau amb capelles laterals entre contraforts i absis poligonal. La coberta és de teula a dues vessants. A l'interior la volta de la nau és de llunetes. L'interior és decorat amb motllures, és enguixat i pintat. Els murs del s. XVIII són de pedruscall, amb les cantonades de carreus

La façana principal, orientada a ponent, presenta una gran portalada rectangular, emmarcada amb carreus molt ben tallats. A la seva llinda s'hi llegeix: CHARITAS ME FECIT 1791. Al damunt hi ha adossat un petit timpà semicircular. A la seva esquerra i poc més amunt hi ha una finestra d'un sol vessant.

El campanar, de grans carreus, es troba situat a la dreta de l'edifici, a l'angle sud-oest. És de planta rectangular; a la part alta té dues arcades de mig punt; el seu mur acaba amb una cornisa de secció excorbada.

Al mur septentrional i a l'absis no hi ha cap obertura. En la meitat de ponent del mur meridional de la nau -en realitat es tracta del mur de les actuals capelles laterals- i en l'extrem de migdia del frontis hi ha l'aparell en "opus spicatum". En el llenç meridional hi ha una porta d'arc de mig punt que s'inicia en banquetes, o sigui que els muntants estrenyen l'obertura. Aquesta porta actualment està tapiada. En el mur que l'apareda n'hi ha estat practicada una altra de més petita, rectangular. En aquest mateix mur hi ha una finestra de doble esqueixada i arcs de punt rodó, feta amb carreus i dovelles de talla acurada. La seva obertura és tapiada. Al costat de la porta hi ha, encastada en el parament, una làpida gòtica de l'any 1284. És una làpida de pedra molt ben conservada amb inscripció de lletra gòtica (VEGEU Arxiu d'Imatge R.21083)

Cronologia

L'església de Sant Esteve de Vilacolum està documentada des de principis del s. XII. L'edifici actual data del s. XVIII, tot i que conserva elements d'un temple més antic, d'època alt-medieval, possiblement d'inicis del romànic (s. X ?). El campanar fou construït en els segles XV-XVI.

Bibliografia

http://www.crae.com/PaP/MostrarP.asp?Idi=0



 

Església de Sant Esteve de Vilacolum

Anar a dalt de la pàgina Imatges