CercaEdificis

Tornar a l'inici del catàleg | Realitzar una cerca nova

Catàleg general

Cerca transversal als fons revisats

La informació que trobareu en aquesta base de dades ha estat revisada i permet una recerca transversal.

Cliqueu d'acord per a continuar o cancel·lar per a seguir consultant la documentació completa de l'arxiu.

D'acord Cancel·lar

Les dades amb el símbol vol dir que han estat revisades, i amb el símbol vol dir que estan en procés de revisió.

 

Església de Sant Cebrià o Ciprià de Torroella

Registre: 3209

 

ctra. de St. Pere Pescador - Barri de la Vila

Torroella de Fluvià - Alt Empordà

 

s. XII-XIII i s. XVIII

romànic

 

Ús: església

Estat de conservació: B

 

 

Descripció

Torroella de Fluvià és una vila formada per dos barris separats uns 300 metres. El barri de la Força o nucli antic medieval, presenta restes de muralla. El barri de la Vila es troba a llevant de la Força. En aquest barri hi ha l'església parroquial romànica i un grupet de masies antigues. L'església de Sant Cebrià es troba situada dins el nucli urbà a la carretera que mena a Sant Pere Pescador.

Església romànica d'una sola nau amb un absis de planta semicircular a la banda de llevant. Presenta a més capelles laterals afegides en un període posterior al de la construcció incial. Les voltes de la nau i l'absis son apuntades, i la coberta exterior és de teula a dues vessants.

La façana, que s'obre a l'oest, presenta porta d'accès amb tres arcs de migpunt peraltats en gradació decreixent, amb llinda i timpà llis. L'arc més extern està resseguit per una arquivolta, que acaba als extrems de les impostes que formen un ressalt motllurat als inicis de tots els arcs. Les impostes del costat esquerre tenen decoració en relleu, motius molt esquemàtics de formes geomètriques. En el muntant, també del costat esquerre, de l'arquivolta interior, hi ha una creu en baix-relleu inscrita en un cercle.
Els batents de fusta de la porta conserven els ferros forjats decoratius, en forma d'espirals, de tradició romànica. Al centre de la façana, damunt de la portalada, hi ha un rosetó d'època tardana i que deu substituir una antiga finestra romànica.

Seguint l'eix de la porta i el rosetó s'alça el campanar d'espadanya de doble obertura, que actualment mostra tres pilastres trencades. La base d'aquest cloquer queda assenyalada per un tram de cornissa de secció incorbada. Al costat nord de la porta, hi ha una làpida sepulcral gòtica que té la meitat de la inscripció destruïda. En els seus quatre angles s'hi esculpí un emblema -idèntic en tots ells- en el qual s'hi representa una torre emmerletada. Es tracta, probablement, de l'escut del llinatge que prengué el nom de la vila, del qual n'hi ha notícies documentals al segle XIV. La làpida fa referència a un personatge d'aquesta família el nom del qual, malgrat estar mig esborrat, s'endevina perfectament: IOHANNIS DE TORRICELLA.

L'aparell romànic dels murs laterals només és visible en uns curts trams, doncs al segle XVIII s'afegiren, a cada costat del temple, dues capelles laterals. També es construí una sagristia a la banda sud. El mur de la capçalera de la nau, que destaca per sobre de la teulada de l'absis, és ben conservat i s'enlaire quelcom respecte de la coberta.

L'absis semicircular, a l'extrem de llevant de l'edifici, posseeix al centre una finestra de doble esqueixada i arcs de mig punt que, en el vessant extern són dobles i en degradació. La cornisa d'aquesta part de l'església és excorbada. Tot l'interior del temple ha estat netejat de la calç que el cobria. Ara es poden veure perfectament totes les antigues estructures. La volta de la nau és apuntada i seguida. L'arc triomfal és apuntat, doble i en degradació. La coberta del prebisteri, fet amb lloses poc treballades com la de la nau, afecta forma ametllada. La majoria dels murs de l'església, tant a l'exterior com a l'interior, estan formats per carreus ben tallats de l'època de construcció de l'església (s. XII-XIII).

Al Museu Diocesà de Girona es conserva una tapadora de lipsanoteca romànica (petita capseta de fusta on es guardaven les relíquies d'un sant), amb inscripcions incises, procedent de l'església de Sant Cebrià de Torroella de Fluvià.

Cronologia

Església romànica bastida en els segles XII-XIII. Vers l'any 1762 s'afegiren a la nau romànica quatre capelles laterals i la sagristia.

Bibliografia

http://www.geocities.com/jcanetbr/llocs/santcebria/cebria.htm
http://www.crae.com/PaP/MostrarP.asp?Idi=0



 

Església de Sant Cebrià o Ciprià de Torroella

Anar a dalt de la pàgina Imatges