CercaEdificis

Tornar a l'inici del catàleg | Realitzar una cerca nova

Catàleg general

Cerca transversal als fons revisats

La informació que trobareu en aquesta base de dades ha estat revisada i permet una recerca transversal.

Cliqueu d'acord per a continuar o cancel·lar per a seguir consultant la documentació completa de l'arxiu.

D'acord Cancel·lar

Les dades amb el símbol vol dir que han estat revisades, i amb el símbol vol dir que estan en procés de revisió.

 

Església de Santa Coloma

Registre: 3785

 

Pl. Farners

Santa Coloma de Farners - La Selva

 

s. XIV / reforma s. XIX

gòtic / neoclàssic

 

Ús: església parroquial

Estat de conservació: bo

 

 

Descripció

Església parroquial. Originària de l'any 950, l'anterior edifici romànic va ser totalment substituït al s. XIV per l'actual església, d'estil gòtic primitiu i d'una sola nau de 22 per 8 m. A banda de l'estructura principal, conserva de l'edificació gòtica l'antic campanar de torre quadrada. Planta de nau única d'estil gòtic. Tot el conjunt va ser modificat a partir de l'any 1805, quan el duc d´Híxar donà el veí antic hospital a l'església, fet que va permetre una important ampliació, amb l'actual creuer, els absis i la sagristia. El rellotge que corona el campanar és de l'any 1908. Amb l'ampliació de 1805 s'hi afegeix el creuer, els absis i la sagristia. També s'hi va afegir, fruit de la donació del veí hospital, la capella de la Mare de Déu dels Dolors (1750), de nau única, amb murs de pedra de carreus granítics i arrebossats excepte en arcs i brancals.
La remodelació del s. XIX també va afectar a la façana, que és d'estil neoclàssic. Campanar de base quadrada de 36 m. d'alçada, amb obertures d'arc de mig punt, coronat per un rellotge de 1908.
A l'interior hi ha les imatges de Sant Salvador i de Santa Coloma, obra d'Esteve Monegal i altres de Martí i Sabé. .

Cronologia

La primera església, romànica, datava de l'any 950, però fou totalment substituida per una nova construcció d'estil gòtic en el s. XIV. Reformada l'any 1805, quan el duc d'Híxar va donar a l'església el veí hospital. Reconstruida en els anys 40 per arreglar els desperfectes causats per la Guerra Civil. El rellotge data de 1908.

Bibliografia

COLLELLDEMONT, P. "Del Montseny a la vall d'Hostoles". 1992. p. 8
LLINÀS. J i MERINO, J. El Patrimoni de la Selva. Inventari històric artístic i arqueològic dels municipis de la comarca. Consell Comarcal de la Selva. Santa Coloma de Farners. 1998



 

Església de Santa Coloma

Anar a dalt de la pàgina Imatges