CercaEdificis

Tornar a l'inici del catàleg | Realitzar una cerca nova

Catàleg general

Cerca transversal als fons revisats

La informació que trobareu en aquesta base de dades ha estat revisada i permet una recerca transversal.

Cliqueu d'acord per a continuar o cancel·lar per a seguir consultant la documentació completa de l'arxiu.

D'acord Cancel·lar

Les dades amb el símbol vol dir que han estat revisades, i amb el símbol vol dir que estan en procés de revisió.

 

Església parroquial de Sant Pere

Registre: 4050

 

Plaça Major

Gombrèn - Ripollès

 

Josep Moretó

1725

barroc tardà i neoclàssic

 

Ús: església

Estat de conservació: bo

 

 

Descripció

És un edifici d'una sola nau i capelles laterals, cobert amb volta i decorat en estil barroc tardà. Al presbiteri hi ha un retaule barroc senzill, a la part esquerra la sagristia i a la dreta la capella del Santíssim, decorada modernament amb fusta i els murs repicats deixant la pedra vista. A la segona capella de l'esquerra es troba un retaule interessant pel seu barroc popular, actualment dedicat a la Immaculada, però que per la seva simbologia deuria ser originàriament dedicat a Santa Bàrbara, ja que s'hi troben escolpides la torre i la palma, atributs de la Santa màrtir. Al cor s'hi accedeix per l'escala que puja al campanar. La façana és senzilla i els elements més importants i amb estil són la porta i una finestra octogonal que es troba al seu damunt. Al cantó esquerre hi resta, molt malmesa, una meridiana solar que degué caure en desús en colocar el rellotge al campanar. Aquest és situat a la dreta de la façana, i fent una lectura de la mateixa, hom pot veure per les petites obertures situades a l'esquerra i que són simètriques a la del campanar, i que fa pressuposar que en el projecte original, deurien haver dos campanars, però només un es va dur a terme. La teulada és de teula àrab.

Mare de Déu dels Dolors
El grup escultòric és format per la Mare de Déu i el Crist mort recolzat sobre una roca, als peus de la Verge. Són dues escultures independents, tallades en fusta i policromades, van vestits amb roba. La Mare de Déu només té tallats el cap i les mans, essent la resta del cos de fusta sense treballar. El Crist és totalment tallat, exceptuant el perizoma, que no existeix, essent substituït per una franja blanca coberta per un drap de roba. El conjunt té unes dimensions aproximades de 70 cm de llargada per uns 50 d'amplada i uns 50 d'alçada. El conjunt es complerta amb una creu posterior pintada en marró fosc. Tot el conjunt és de gran qualitat artística.

Retaule de Santa Bàrbara
El retaule és presidit per una gran fornícula central emmarcada per medallons representant, en baix relleu, escenes religioses, entre elles un naixement. Als laterals del retaule hi ha dues columnes d'ordre clàssic pintades en imitació de marbre i decorades amb guirnaldes daurades. L'altar es troba entre dues pilastres que fan de base a les columnes. L'encoronament del retaule s'aconsegueix amb una petita fornícula actualment buida. El retaule és de fusta amb gran profusió de policromia i daurats.

Retaule de Sant Pere de Gombrèn
Veure fitxa.

Cronologia

Mare de Déu dels Dolors: segona meitat XVIII
Retaule de Santa Bàrbara: S. XVIII
Retaule de Sant Pere de Gombrèn: S. XVIII



 

Església parroquial de Sant Pere

Anar a dalt de la pàgina Imatges