CercaEdificis

Tornar a l'inici del catàleg | Realitzar una cerca nova

Catàleg general

Cerca transversal als fons revisats

La informació que trobareu en aquesta base de dades ha estat revisada i permet una recerca transversal.

Cliqueu d'acord per a continuar o cancel·lar per a seguir consultant la documentació completa de l'arxiu.

D'acord Cancel·lar

Les dades amb el símbol vol dir que han estat revisades, i amb el símbol vol dir que estan en procés de revisió.

 

Església i Monestir de Sant Daniel

Registre: 43

 

C/ de les Monges, 2-4

Girona - Gironès

 

S.XI-XIII, XV, XVII-XIX

Romànic,gòtic i altres

 

Ús: Monestir

Estat de conservació: bo

 

 

Descripció

Seu d'una comunitat de monges benedictines. El monestir, situat al començament de la Vall de Sant Daniel, és un dels pocs exemples de fundació monàstica a Catalunya que ha conservat la vida comunitària des dels seus orígens fins avui, interrompuda solament durant els anys 1640, 1794-1795, 1808-1815, i 1936-1939.
En el lloc que ocupa l'actual monestir s'hi trobava una capella preromànica anomenada de Sant Salvador, que pertanyia al Bisbat de Girona i en la qual s'hi guardaven les restes de Sant Daniel des del segle IX. Els terrenys i la capella foren adquirits per la comtessa Ermessenda l'any 1017, a fi de fundar-hi un monestir de monges benedictines. L'any 1020 l'edifici estava ja definitivament bastit i habitat. Més endavant la comtessa Mahalta construí l'església actual consagrada l'any 1086. La comunitat gaudiria d'un considerable patrimoni, fruit de les successives donacions testamentals de la fundadora i de la noblesa catalana.
El monestir sofrí posteriorment diferents reformes i ampliacions. Així el claustre inferior és de començaments del XIII, la portalada gòtica (desmuntada de 1958 a 1960) i el claustre ogival superior són del XV i l'absis fou ampliat en el segle XVII, previ l'aterrament de l'anterior absis romànic.
L'església té l'absis i el cimbori octogonal de dos pisos d'alçada, suportat per trompes i decorat amb bandes lombardes i finestres geminades. La planta és de creu grega, esquema poc usual en el romànic català, seguint l'estil de la de Sant Pere de les Puelles (Barcelona), anterior a la de Sant Daniel i del de Sant Cugat del Racó, coetani d'aquesta.
El Claustre, amb dues galeries, és l'element més remarcable i sorprenent del conjunt; és de planta rectangular lleugerament irregular i està cobert amb volta de canó. La galeria inferior és una excel.lent mostra del romànic del segle XIII, caracteritzat per l'austeritat decorativa i l'estilització formal. Se'n poden trobar exemples similars a Vilabertran, Bellpuig de les Avellanes i Breda. La galeria superior amb arcs apuntats es troba més deteriorada.

Cronologia

Construcció S.XI-XIII. XV (claustre). Reformes S.XVII

Bibliografia

Gerona arqueológica y monumental, Pla Cargol. Historia de la arquitectura Cristiana española en la edad media, Vicente Lanpaez Romea. Guia d'arquitectura de Girona, Ed.COAC
BIRULÉS, Josep M. i DEL POZO, Joan Guia d'Arquitectura de Girona. Àrea Urbana . Girona, Triangle Editorial. COAC. 2008



 

Església i Monestir de Sant Daniel

Anar a dalt de la pàgina Projectes Imatges






Jordi Gumí. Audiofilm