Catàleg general
Cerca transversal als fons revisats
La informació que trobareu en aquesta base de dades ha estat revisada i permet una recerca transversal.
Cliqueu d'acord per a continuar o cancel·lar per a seguir consultant la documentació completa de l'arxiu.
Les dades amb el símbol vol dir que han estat revisades, i amb el símbol vol dir que estan en procés de revisió.
Fàbrica de rajols / Bòbila d'en Soler
Demaneu hora per consultar
aquesta documentació
Registre: 4848
Palau de Sabaldòria
Vilafant - Alt Empordà
s. XIX - XX
Ús: industrial / abandonat
Estat de conservació: abandonat ?
Descripció
A 1 km. a llevant del nucli antic de Vilafant, en el marge esquerre del Manol, hi havia l'antic lloc de Palol Sabaldòria. Actualment només en queden les ruïnes medievals de l'església i el castell, prop de dues masies: el Mas de Palol i una rajoleria on s'explota la terra argilosa de l'indret, la bòbila d'en Soler.
Edifici industrial dedicat a la fabricació de rajols. Conjunt d'edificis de maó vist d'entre els quals destaquen la gran nau de planta rectangular i l'alta xemeneia del forn.
En els terrenys s'hi han trobat restes arqueològiques. L'any 1889 s'hi trobà una sepultura amb ofrenes que no fou estudiada. L'any 1948 aparegueren noves restes de la necròpolis: tombes amb escasses ofrenes i algunes estelles de pedra. A principis dels anys 70 es comprovà l'existència d'un camp de sitges. S'hi recolliren ceràmica a mà i a torn, ceràmica gris "emporitana", un fragment de sílex... Possiblement tot d'època pre-romana o d'un possible poblament iber.
Cronologia
"A mitjan segle XVIII, l'economia primària va experimentar un canvi espectacular amb la introducció de la indústria de la rajoleria, aprofitant la gran quantitat de sediments argilosos" (Bernils 1997, pàg. 24). L'any 1620 a Vilafant hi funcionaven quinze forns, a la 2a. 1/2 del segle XVIII, funcionaven onze rajoleries. L'any 1880 s'obre la gran bòbila de Rafael Soler al terral de Palol Sabaldòria, i amb aquesta varen començar a desaparèixer els forns familiar. El Soler representa la mecanització del procès i per tant una major producció a preus més baixos. L'any 1915 s'amplia la fàbrica que segueix el seu creixement. Entre 1965 i 1975 disminueix la producció i es tanca.
"La bòbila d'en Soler va agrupar tota la producció rajolera de la vila i fou una de les més importants de la província. Avui resta totalment abandonada" (Bernils 1997, pàg. 25)
Bibliografia
http://www.crae.com/PaP/MostrarP.asp?Idi=0
Josep M. Bernils Mach, Vilafant. Quaderns de la Revista de Girona, 68. Diputació de Girona - Caixa de Girona, Girona, 1997.
Fàbrica de rajols / Bòbila d'en Soler
Ajudeu-nos a revisar la documentació
Sergi Serrano Palazón