CercaEdificis

Tornar a l'inici del catàleg | Realitzar una cerca nova

Catàleg general

Cerca transversal als fons revisats

La informació que trobareu en aquesta base de dades ha estat revisada i permet una recerca transversal.

Cliqueu d'acord per a continuar o cancel·lar per a seguir consultant la documentació completa de l'arxiu.

D'acord Cancel·lar

Les dades amb el símbol vol dir que han estat revisades, i amb el símbol vol dir que estan en procés de revisió.

 

Església de Sant Esteve de Canapost

Registre: 5485

 

Pl. Major

(Canapost) Forallac - Baix Empordà

 

S. VIII-IX / s. X-XII / s. XVIII

prerromànic / romànic

 

Ús: església / església parroquial

Estat de conservació: bo

 

 

Descripció

L'església parroquial de Sant Esteve, sembla que havia estat dedicada anteriorment a Sant Clet, el tercer Papa. Està considerada com un dels edificis més importants del romànic català.
L'església consta actualment de dos edificis juxtaposats, un de preromànic, amb nau, tanssepte i absis trapezial; i un de romànic, d'una nau amb absis semicircular. Un dels elements més notoris del conjunt és la torre-campanar de planta quadrada, que es va aixecar, en part, sobre l'ala meridional del transsepte preromànic en el s. XII. L'actual façana, que forma el frontís de dues naus, va ser construïda el XVIII. De l'església preromànica, que ha estat considerada de tipus carolingi, destaca el seu transsepte, força més alt que la coberta de la nau, amb volta de ferradura ben marcada. També és d'interès el fris del campanar, decorat amb relleus i incisions. L'església romànica, amb absis decorat exteriorment amb actuacions llombardes, és del segle XI. A la volta del transsepte s'hi han descobert pintures murals romàniques amb el tema dels Ancians de l'Apocalipsi. L'església tenia un notable retaule gòtic, de la Mare de Déu de Llet, que avui es conserva al Museu d'Art de Girona. Al costat de l'església hi ha una necròpolis altmedieval.
El monument actual presenta diferents estructures que pertanyen a successives etapes constructives.L'església està formada per dos edificis, un de pre-romànic i una altre romànic, juxtaposats, i amb una torre-campanar, també romànica. Es conserva amb poques alteracions el temple primitiu d'una nau, que ha estat classificat dins el període pre-romànic
VEGEU FITXES

Bibliografia

Vegeu Fitxa



 

Església de Sant Esteve de Canapost

Anar a dalt de la pàgina Imatges Dibuixos