AJAC
Des de l’AJAC volem agrair la vostra participació al “Debat l’Arquitecte assalariat”.
Aquest debat es va iniciar el passat mes d’octubre per oferir una via de comunicació i d’expressió que servís per plantejar idees i iniciar camins per donar solució a la situació laboral de moltsjoves arquitectes. Amb aquest debat s’han obert també, temes molt més amplis que sabem s’hauran d’afrontar.
Amb l’objectiu de donar coherència i poder continuar aquest debat, hem transmès les nostres demandes i preocupacions a la vocal de l’Àrea de Serveis a Col·lectius i Agrupacions del COAC, , per tal de fer arribar aquestes inquietuds a la pròpia Junta de Govern.
Us volem transmetre les accions que s’estan duent a terme, a rel d’aquest diàleg,i les demandes que hem plantejat:
- S’ha acordat de moment, donar més informació des de l’Assessoria Jurídica del COAC sobre temes com:
- Lleis que regeixen el règim d’autònom: obligacions i possibilitats.
- Maneres de contractar i recomanacions per estar dins el marc legal, informació de les obligacions legals i els perills que es correnper incompliment de les lleis laborals.
- Vies i ajuts per a la formació d’una empresa: estudis de viabilitat, ajuts econòmics per l’inici de l’activitat (CIDEM, Servei d’Autoempresa de la Generalitat i Barcelona Activa). Informar sobre l’existència de microcrèdits, beques i subvencions a fons perdut per a professionals lliberals. Maneres d’agrupar-se i reduir costos formant Cooperatives, Agrupacions d’interès econòmic amb béns compartits, etc.
- La Borsa de Treball del COAC vetllarà per a que no es gestionin ni publiquin ofertes de feines que no garanteixin les condicions laborals i honoraris mínims que el propi Col·legi recomana.
- S’ha demanat la creació d’una Assessoria Laboral al COAC: que informi i ajudi a l’hora de contractar, de ser contractat, de trobar-se en un conflicte laboral, de crear una empresa o cooperativa, etc.
- Es demana que les relacions polítiques entre el Col·legi, les Administracions i Entitats tinguin com a objectiu incidir en el respecte a la professió i als honoraris mínims que el propi Col·legi proposa per als Arquitectes. Vigilar així, les baixes temeràries dels honoraris en els concursos que s’organitzen.
- Es demana ampliar la relació amb la resta de Col·legis Professionals d’Arquitectura d’Espanya i Europa, per actuar conjuntament i reforçar el seu paper polític.
- Cal tornar a tenir contacte amb la Societat; difondre la importància de l’arquitectura, reforçar el paper social de l’arquitecte i redefinir els lligams existents.
- Cal que el COAC, i per tant l’AJAC, incideixi en el Pla d’Estudis de les Universitats d’Arquitectura i es plantegi aquest Gran Debat per al futur de la professió.
Hem portat, també, el “Debat l’Arquitecte Assalariat” a la Taula de Debat de la revista Informació i Debat del COAC, per tal de conèixer l’opinió de persones involucrades en el tema i poder-ne parlar obertament. En podrem veure el resultat publicat a l’INDE de l’Abril.
Per altra banda, ens hem reunit amb la Federació Sindical de Treballadors Autònoms Dependents (TRADE) de CCOO, i ens hem adonat de l’extensió de la problemàtica. Aquesta Federació neix ara fa quatre anys per tal de dignificar les condicions de treball dels TRADE, d’aconseguir el reconeixement dels drets bàsics dels treballadors formalment autònoms, econòmicament dependents i amb un marc legal inexistent (sense drets).
Aquest plataforma reivindicativa abraça moltes professions i potser cal definir-hi bé la figura de l’Arquitecte Trade, que com tots sabem existeix.
El debat segueix obert, no té termini ni límits clars, però cal que seguim opinant tots i definint els problemes per tal de trobar solucions.
Agrupació de Joves Arquitectes de Catalunya (AJAC) |