La ventilació exterior

Hivern
El gran enemic de la renovació d’aire a l’hivern és el fred: l’aire que entra està a temperatura exterior, provoca sensació de fredor i cal escalfar-lo amb la conseqüent despesa energètica.

Per tal d’evitar que els usuaris tanquin les ventilacions, convé que es facin de tal forma que l’aire s’escalfi al entrar (p. ex. a través d’un captador d’aire, mur Trombe, etc., o simplement a través d’un radiador), o amb sistemes de pre-escalfament.

Cal també evitar les ventilacions excessives, per reduir la despesa energètica.

Estiu
Cal ventilar preferentment a la nit i només quan l’aire exterior està a una temperatura més baixa que l’interior, doncs sinó aporta calor que caldrà evacuar per una altra via. Tot i això, la corrent d’aire, sobretot als llocs humits, fa baixar la temperatura de sensació, per la qual cosa pot ser recomanable en alguns casos, tot i que la temperatura exterior sigui elevada.

Cal captar l’aire de ventilació de llocs frescos (p. ex. de façanes o llocs ombrívols) i evitar el seu pas a través dels mateixos elements de calefacció que a l’hivern.

Il·luminació
Tant per conveniència dels sistemes de ventilació com també dels de il·luminació, cal plantejar-se, si més no, la possibilitat d’independitzar-los en alguns casos: no sempre l'orientació o el recurs de ventilació és l’adequat per il·luminar.

Tanmateix, cal pensar també en la possibilitat d’utilitzar elements d’il·luminació indirecta (p. ex. conductes de llum) com a part dels sistemes de ventilació.

 

Tornar a ventilació exterior

  ventilacio_hivern.gif (4232 bytes)
Habitatges a Osuna,
Sevilla.
Alberich - Díaz - López

 

 

ventilacio_estiu.gif (3179 bytes)
Habitatges a Osuna,
Sevilla.
Alberich - Díaz - López